8 listopada to Europejski dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania, a w Polsce Dzień- Śniadanie Daje Moc. Celem programu jest zwiększenie świadomości na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka oraz przyczynianie się do obniżania niedożywienia dzieci w Polsce poprzez edukację oraz promocję prawidłowego żywienia. W naszej szkole do programu przystąpiły klasy 0 – III . Nauczyciele z pomocą bohaterów opowiadania: Toli, Maksa i Wszystkojada zapoznali dzieci z 12 zasadami zdrowego odżywiania.
- Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
- Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
- Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
- Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
- Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
- Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki.
- Dzień bez świeżych warzyw i owoców to dzień stracony.
- Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
- Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
- Dobrą wodą gaś pragnienie.
- Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
Wychowawcy wraz z rodzicami stanęli na wysokości zadania i przygotowali w swoich klasach smaczne i zdrowe śniadanie. Posiłki były kolorowe i zróżnicowane pod względem wartości odżywczych. Na stołach znalazły się tosty z pieczywa pełnoziarnistego oraz kanapki, owsianki, koktajle, rozmaite sery, domowe dżemy, sałatki owocowe. Nie zabrakło też świeżo wyciskanego i tłoczonego soku z owoców i warzyw. Pod koniec śniadania dzieciaki miały okazję spróbować pysznych czekoladowo – owsiankowo – bananowych muffinek. Śniadanie przebiegło w przyjaznej atmosferze. Apetyt dopisywał wszystkim nawet największym niejadkom.
Dziękujemy rodzicom za pomoc w przygotowaniu śniadania.