Zapachniało świętami za sprawą miłych gości – Pań z Koła Gospodyń Wiejskich naszej miejscowości. Pani Dyrektor była inicjatorką działania na rzecz szkolnej społeczności, dzięki której młodzież mogła poznać tajniki wypieku bożonarodzeniowego przysmaku – pierniczków.
Dziewczęta i chłopcy pod okiem życzliwych mistrzyń wykrawali pierniczki – gwiazdki, serca, dzwoneczki, choinki, a po kilku minutach zdobili ciasteczka bielutkim lukrem i kolorową posypką. W miłej i wesołej atmosferze czas minął bardzo szybko. Wspólne zdjęcie, gorąca herbata, a przede wszystkim świąteczne życzenia były zwieńczeniem radosnego wieczoru.
Dzielimy się świątecznym klimatem przekazując świąteczny upominek – przepisami na pierniczki:

Pierniczki
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
15 dag margaryny lub masła
1 szklanka kwaśnego mleka
5 żółtek
1,20 kg mąki
przyprawa do piernika
1 łyżka sody
1/2 łyżeczki amoniaku
1 łyżka kakao
1 łyżka cynamonu
Wykonanie:
Masło, miód i cukier roztopić w rondelku i ostudzić. Do wystudzonych produktów dodać żółtka i resztę składników. Wszystko wyrobić w rondlu, po wyrobieniu przełożyć na stolnicę i rozwałkować.
Wykrawać pierniczki o grubości ok 7mm. Piec na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni przez 15 min.

Pierniczki – przepis Pani Marii
1/4 kostki margaryny
1 szklanka cukru              } podgrzać lekko w misce do uzyskania płynnej (gęstej) masy.
4 łyżki miodu
Gdy przestygnie dodać: 2 całe jajka, 4 łyżki śmietany.
Przyprawy:
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu                } rozbić w moździeżu
10 ziaren goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 kopiata łyżeczka sody
Wszystko wymieszać razem łyżką. Dodać więcej niż 1/2 kg mąki i dalej mieszać łyżką. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak masa na bułkę drożdżową. Odczekać 1-2 godziny lub do następnego dnia. Z ciasta należy uformować kuleczki (ok. 10-12). Z jednej kulki uformować wałek o długości ok. 13 cm, a następnie go spłaszczyć. 4 wałeczki mieszczą się na blaszce piekarnikowej.
Pierniczki dekorujemy lukrem wykonanym z:
25 dag cukru pudru
5-6 łyżek wrzątku
soku z cytryny.