Tradycja tłustego czwartku sięga czasów pogańskich. Był to dzień, kiedy świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Jest to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Za dawnych lat ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Dopiero około połowy XVI w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one jednak nieco inaczej niż obecnie – w środku miały bowiem ukryty mały orzeszek albo migdał. Ten, który trafił na taki szczęśliwy pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem.
Aby tradycji stało się zadość, tłusty czwartek świętowaliśmy 16.02.2023 r. również w naszej szkole. Akcję zawdzięczamy Radzie Rodziców, która była inicjatorem i fundatorem pączków dla dzieci z Zespołu Szkół w Świerzowej, nauczycieli oraz pracowników szkoły. Pyszne pączki pochodziły z Piekarni Macieja Muni w Krośnie. Serdecznie dziękujemy!